En krispig rubrik, absolut. Men det är forskaren Kelly Reynolds vid universitet i Arizona som har gjort en studie, där hon just påpekar de faktum vi nämner i rubriken. I studien tittade hon på olika typer av smittspridningskällor i bland annat offentliga miljöer. När hon intervjuas om forskningen säger hon:

“I studien hittades till exempel 400 gånger fler bakterier på ett tangentbord än på samma företags toalettsits. De vanligaste bakterierna är samma som finns i användarens svalg, tarm och mage, till exempel campylobacter och kolibakterier. Vid magsjukor är det vanligt att de sprider sig via datormöss, tangentbord och skärmar.”

 Vi som har förmånen att jobba med landets olika sjukhus och vet vilka krav som ställs på hygien i dessa miljöer, undrar så klart om detta också kan kopplas till tangentbord och möss på sjukhusen?

Forskaren Kelly Reynolds berättar vidare:

“Studier av tangentbord på sjukhus har resulterat i att man hittat sjukdomsframkallande bakterier, medan man på samma föremål på universitet hittat ännu fler bakterier – inklusive tarmbakterier.”

För oss visar detta hur viktigt det är med utrustning som är anpassad för dess användningsområden. Tittar vi på medicinska tangentbord och möss så är dessa anpassade för att kunna desinfekteras och även köras i diskmaskin. De är också förseglade för att motverka att smuts och bakterier kan samlas under och runt själva knapparna på de medicinska tangentborden.

En liten investering som ger en stor avkastning i form av högre patientsäkerhet, förbättrad ergonomi och framför allt en bättre hygien för vårdpersonalen som flertalet gånger per dag använder dessa tangentbord.

Alphatron Medical Nordics erbjuder flertalet olika typer av medicinska tangentbord och möss. Kontakta oss för att få mer information om vilka alternativ som finns!