Säkrare och mer effektivt arbete på Reade-sjukhuset

Hur kan jag arbeta säkrare och mer effektivt? Beslutet att köpa ny utrustning fattas ofta på styrelsenivå. På Reade Center for Rehabilitation and Rheumatology i Amsterdam var det annorlunda. Där var det sjuksköterskan Marije van Capel som tillsammans med andra sjuksköterskor såg att läkemedelsprocessen kunde bli mycket säkrare och mer effektiv. Tillsammans med sitt team ordnade hon med nya vårdstationer.

Från gammal Fiat till Tesla
Marije: “Vi arbetade fortfarande på det gamla sättet, med en föråldrad läkemedelsvagn. Det var inte optimalt, och vi behövde verkligen göra något åt det. De smarta vårdstationerna är en stor förändring. I det avseendet gick vi från en gammal Fiat till en sprillans ny Tesla. Med de gamla vagnarna kunde till exempel alla läkemedelslådor vara öppna. Det är inte längre ett problem, för med den nya läkemedelslösningen är det bara den patientspecifika lådan som öppnas direkt från journalsystemet. Du behöver inte heller längre någon anteckningsbok; kommentarer eller frågor från patienten kan nu skrivas in direkt på datorsk. Med vårdstationerna kan du dessutom omedelbart göra vitala kontroller, rapportera och signera medicineringen. Man behöver inte längre göra allt detta separat, utan man gör det på en och samma vårdstation. Det fungerar helt enkelt mycket bättre tillsammans.

Du gör allt på en och samma vårdcentral. Det fungerar bara mycket bättre tillsammans.

– Marije van Capel, sjuksköterska på Reade

Mer effektivt arbetsflöde
En av de viktigaste pluspunkterna, enligt Marije, är kopplingen till patientjournalen. “Alla åtgärder loggas och man kan se tillbaka på allt. Och vad som också är trevligt: det behövs inga separata åtgärder för att få tillgång till läkemedelslådorna. Man skannar bara sitt sjuksköterskekort och blir automatiskt behörig. Det sparar en massa krångel och är självklart säkrare.“Du skannar bara ditt sjuksköterskekort och blir automatiskt auktoriserad. Det sparar en massa krångel och är självklart säkrare.” – Marije van Capel, sjuksköterska på Reade.

Det fanns ingen chef inblandad
Det speciella med det här projektet är att innovationsprojektet på Reade helt och hållet låg i händerna på sjuksköterskorna. Orienteringsfasen, beslutet att välja de nya vårdstationerna och implementeringen – ingen chef var inblandad. “Det är väldigt trevligt att vi som sjuksköterskor kunde välja själva”, tycker Marije. “Det kom verkligen från teamet; alla ville ha de smarta vårdstationerna. Det gjorde också implementeringen enklare. Den största fördelen med den nya situationen? Att läkemedelsprocessen har blivit mycket säkrare. Jämfört med hur vi gjorde det tidigare är det stor skillnad!

The Amis – Pro in use

Ställ en fråga till oss

"*" indicates required fields